Днес се очаква указът на президента Радев за освобождаването на

...
 Днес се очаква указът на президента Радев за освобождаването на
Коментари Харесай

Очаква се указът на президента Радев за освобождаване на Живко Коцев като главен секретар на МВР

 Днес се чака указът на президента Радев за освобождението на Живко Коцев от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

 

" Аз не одобрявам, че колкото и Денков, Кирил Петков и Атанас Атанасов да си затварят очите за обстоятелствата, които изплуват всекидневно към основния секретар Живко Коцев, тези обстоятелства водят към закона за Министерство на вътрешните работи и несъответственост с длъжността, тъй като престижът на ведомството е надълбоко оскърбен.  Според мен едни толкоз огромни връзки сред основния секретар на Министерство на вътрешните работи и мастити контрабандисти е насмешка с държавността " ", почерта през вчерашния ден Румен Радев.


По-късно Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Президента да издаде Указ за преустановяване пълномощията на основния секретар на Министерството на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев и за освобождението му от служба.

 

Припомняме, че името на Живко Коцев се свързва с контрабандистите - татко и наследник Димитрови, които бяха арестувани при акцията на ДАНС дружно с шефката на Агенция " Митници " Петя Банкова.

 

Веднага след ареста Коцев подаде оставка, само че по-късно я отдръпна, очевидно под напън от управлението на ПП-ДБ и изясни, че е бил притискан да се оттеглли.

 

В момента Живко Коцев е в болница, повален от стомашен вирус. Очаква се да му бъде връчена призовка за явяване в прокуратурата.

От държавното обвиняване ще му предявят правосъдно гонене поради следствието за корупция в митниците. По него Коцев е дал показания, че е общувал с подведените под наказателна отговорност митничари от Хасково Марин и Стефан Димитрови, които са татко и наследник. 

Двамата лъснаха в в понеделник на общи фотоси с Коцев, както и с някогашния силов министър Бойко Рашков. От фрагментите излиза наяве, че четиримата са в другарски връзки. Има снимки от разнообразни празненства, както запечатани селфи моменти от СПА процедури. На всички фотоси се вижда и пудел, който гордо театралничи с пачки в евро. 

За да избави кожата си, Коцев влиза в ролята на предпазен Свидетел №3 и споделя пред проверяващите от Комисията за противопоставяне на корупцията за всички зависимости на хора от висшите етажи на ПП-ДБ с лица от незаконния свят. 

Той разкрива пред проверяващите, че някогашният финансов министър и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев се е опитвал да кадрува в Министерство на вътрешните работи и тъй като Калин Стоянов му се опънал, Василев отрязал Министерство на вътрешните работи с финансиране на материално-техническо обезпечаване, което с изключение на всичко друго е корист с власт. 

Живко Коцев декларира пред КПК, че Асен Василев упорствал пред вътрешния министър Калин Стоянов за шеф на полицията в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Заради отвод на МВР-министъра да извърши настояването на Асен Василев, някогашният финансист №1 бламирал финансирането на планове за вътрешното ведомство, осведоми Коцев. 

" Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова са в доста близки и в положителни връзки. От диалозите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те желаят да бъдат осъществени съответни кадрови назначения и реализиране на контрабандни канали. 
Известен ми е фактът, че сред Асен Василев и Калин Стоянов има недоразумение, във връзка кадрово предопределение в ОДМВР-Хасково, касаещо шеф на структурата - поради това, че Калин Стоянов не желае да назначи Недан Хаджиев. 

Недан Хаджиев е някогашен шеф на ОДМВР-Хасково и е от кръга на Стефан, Марин и Асен Василев, който също е родом от Хасково. 

Известно ми е, че препоръчаните в Министерството планове, касаещи финансовото и материално-техническото обезпечаване на Министерството или се бавят, или въобще не стигат от Министерство на финансите, чийто принципал е Асен Василев ". 

След като в показанията си от 4 април 2024 оправдава познанството и близостта си с уличените за контрабандисти татко и наследник – Марин и Стефан Димитрови, с преданост към някогашния вътрешне министър и народен представител от ПП-ДБ Бойко Рашков, на 5 април, няколко часа преди да отдръпна оставката си, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев се е явил наново пред Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК), където е дал непринудено спомагателни показания в качеството си на очевидец №3, които цитираме нагоре. 

Да напомним, че в първия си разпит пред проверяващите, извършен в наличието на юрист на 4 април 2024, Коцев декларира, че Марин и Стефан са го търсили с цел да помогне за назначението точно на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково. Целта е била през точно този полицейски началник да се подсигурява безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, се вижда от събраната информация по делото против ОПТ в Агенция " Митници ". 

В повторните си показания Живко Коцев добавя показанията си и против назначената от Асен Василев за шеф на организация „ Митници “ Петя Банкова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР